Μιλάνε τα αγάλματα; Ψηφιακή αφήγηση από τη ΣΤ΄ τάξη

Η Στ΄ τάξη συμμετείχε στο πρόγραμμα «Κόμβοι ψηφιακής αφήγησης – ΚΟ.ΨΗ.Α. – Digital StoryTelling Hubs – DIGI.STORY.HUB», το οποίο υλοποιείται από το Εργαστήριο για τη Μελέτη της Ανάγνωσης και της Γραφής στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνία του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα στην τάξη συνδέθηκε με τον θεματικό κύκλο των εργαστηρίων δεξιοτήτων «Φροντίζω το περιβάλλον» και την υποθεματική για τη Στ΄ τάξη «Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά». Ο τίτλος του project ήταν: «Μιλάνε τα γλυπτά;» και η διάρκειά του από τον Νοέμβριο 2022 μέχρι και τον Απρίλιο του 2023. 

Αρχικά συζητήσαμε για τις διαφορές μεταξύ των γλυπτών, μετά παίξαμε βιωματικά και προσπαθήσαμε να «θυμηθούμε» γλυπτά που συναντάμε καθημερινά στη γειτονιά μας, στον δρόμο μας για το σχολείο, στη βόλτα μας στο κέντρο της πόλης. Τα αναπαραστήσαμε, φανταστήκαμε τι θα μας έλεγαν τα γλυπτά αν ζωντάνευαν. Σκεφτήκαμε τι δεν μας αρέσει στο κέντρο της πόλης και αναρωτηθήκαμε για τον χώρο που περιβάλλει το κάθε γλυπτό. Καταγράψαμε 12 γλυπτά που συναντάμε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και βρήκαμε πληροφορίες για αυτά.

Ζωγραφίσαμε τον χάρτη του κέντρου της πόλης μας και τοποθετήσαμε φωτογραφίες στη θέση που βρίσκονται τα γλυπτά. Πλαισιώσαμε τις φωτογραφίες με πληροφορίες και τις βάλαμε στο φετινό ημερολόγιο του σχολείου, θέλοντας να εκφράσουμε ένα μήνυμα για την προστασία των δημόσιων γλυπτών και κατά των βανδαλισμών που συχνά γίνονται σε αυτά. 

Στη συνέχεια ψηφίσαμε ποια γλυπτά μας αρέσουν πιο πολύ και σχηματίστηκαν  πέντε ομάδες για τα 5 γλυπτά που οι περισσότεροι/ες θέλαμε να δουλέψουμε. Επισκεφτήκαμε το δημόσιο χώρο που βρίσκεται το καθένα από αυτά και διατυπώσαμε υποθέσεις για τα συναισθήματα που δείχνει η έκφρασή του. Δώσαμε έναν δικό μας τίτλο,  αναρωτηθήκαμε τι βλέπει και πού θα πήγαινε αν ζωντάνευε. Πήραμε συνεντεύξεις από τους περαστικούς και είδαμε αν γνωρίζουν τι αναπαριστά το κάθε γλυπτό, ακούσαμε τις απόψεις τους για τον χώρο που βρίσκεται, τους ρωτήσαμε αν περνάνε από εκεί καθημερινά, αν συμβολίζει κάτι για αυτούς. Ηχογραφήσαμε τους ήχους που ακούγονται γύρω του, ανοίξαμε το βλέμμα μας στον δημόσιο χώρο που περιβάλλει το γλυπτό και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πώς «συνομιλεί» το γλυπτό με το περιβάλλον του. Καταγράψαμε την κατάστασή τους.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε  ήταν το βασικό υλικό μας για να γράψουμε στη συνέχεια τα σενάρια των  ψηφιακών ιστοριών  μας, στις οποίες μιλάει κάθε φορά ένα γλυπτό, άγαλμα ή σύμπλεγμα  και μας λέει την ιστορία του, ποιον ή τι απεικονίζει και τι παρατηρεί γύρω  του. Ηχογραφήσαμε τις αφηγήσεις μας και ακολούθησε η σύνδεση με τις φωτογραφίες που τραβήξαμε εμείς ή βρήκαμε στο διαδίκτυο, αλλά και η αναζήτηση κατάλληλης μουσικής και το τελικό μοντάζ στην τάξη.

Σκοπός αυτού του προγράμματος ήταν εκτός από τις οπτικοακουστικές δεξιότητες που καλλιεργήσαμε να να διερευνήσουμε τη σύνδεση των μνημείων και δημόσιων γλυπτών με την ιστορία της πόλης,

να γνωρίσουμε και να αναγνωρίσουμε τις επιπτώσεις των βανδαλισμών σε δημόσια έργα τέχνης, σε μνημεία, στον δημόσιο χώρο, γενικότερα στην ποιότητα ζωής μας, και τέλος

να αποκτήσουμε επίγνωση και να ευαισθητοποιηθούμε σε ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά και τον δημόσιο χώρο της πόλης μας.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου