Η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια υλοποίησης του εκπαιδευτικού βιωματικού προγράμματος “Ταξίδι στο χρόνο: Η καθημερινή ζωή στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης”. Οι συμμετέχοντες ήταν μαθητές/τριες της Ε΄ Δημοτικού, η εκπαιδευτικός της τάξης, καθώς και γονείς ορισμένων μαθητών/τριων. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί:
- Η αξία της συμμετοχής των γονέων σε εκπαιδευτικά προγράμματα μαζί με τα παιδιά τους εντός του σχολικού ωραρίου
- Η ενεργή σύνδεσή τους με την τάξη και τη σχολική μονάδα
- Αν υπήρχε προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία
- Αν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες βοηθούν στην ενίσχυση & βελτίωση των σχέσεών τους με τα παιδιά τους και τη σχολική μονάδα.
Οι γονείς που συμμετείχαν ήταν ηλικίας 30-40 ετών γυναίκες στην πλειοψηφία & 1 άνδρας. Όλοι συμμετείχαν ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο αφορά στο μάθημα της Ιστορίας της Ε΄ Δημοτικού και συγκεκριμένα στη Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη και τη λειτουργία της Ρωμαϊκής Αγοράς ως οικονομικό, κοινωνικό & διοικητικό κέντρο. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν το ζωντανό παιχνίδι ρόλων (Edu-LARP), η ομαδοσυνεργατική και problem based learning.
Όλοι οι συμμετέχοντες φόρεσαν κοστούμια και ανέλαβαν έναν ρόλο, που αντιστοιχούσε σε κάποιον πολίτη, στρατιώτη, πολιτικό, αριστοκράτη, μονομάχο, έμπορο εκείνης της εποχής. Μεταφέρθηκαν πίσω στο χρόνο, όπου έπρεπε να βρουν λύσεις, να πάρουν αποφάσεις, να μονομαχήσουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους κτλπ.
Γονείς και παιδιά ήρθαν σε διάδραση, επικοινώνησαν, έλαβαν από κοινού αποφάσεις, συζήτησαν, ψήφισαν και έζησαν μια καθημερινή ημέρα στη Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη.
Από τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν στο τέλος του προγράμματος για να αξιολογήσουν οι γονείς το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
- Κανένας γονέας δεν είχε συμμετάσχει ποτέ πριν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ιστορικό περιεχόμενο, με αυτή την μεθοδολογία και εντός του σχολικού ωραρίου.
- Όλοι οι γονείς απάντησαν πως ήρθαν σε πλήρη διάδραση με όλα τα παιδιά και με όλους τους υπόλοιπους γονείς.
- Επιθυμούν κατά πλειοψηφία να έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να συμμετέχουν σε παρόμοιες δράσεις.
- Θεωρούν ότι η συμμετοχή τους σε από κοινού με τα παιδιά τους προγράμματα εντός του σχολικού ωραρίου μπορεί να βελτιώσει και να ενισχύει τις μεταξύ τους σχέσεις.
Επομένως, είναι σημαντική η στήριξη υλοποίησης τέτοιων δράσεων και πρωτοβουλιών και η ενίσχυση της ουσιαστικής συμμετοχής των γονέων στην εκπαιδευτική διαδικασία.